Taucu adalah makanan yang dibuat daripada kacang soya
(Glycine max) yang telah direbus, dihaluskan dan kemudian diperam.
Penggunaannya yang umum adalah sebagai ramuan atau penyedap dalam membuat lauk
pauk, misalnya ayam taucu.
IKAN GORENG MASAK TAUCU
BAHAN BAHAN
5-6 ekor Ikan kerisi
5 sudu besar taucu - basuh dan toskan
taucunya.
5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
1 tangkai cili merah - belah dua memanjang.
1 biji tomato dibelah empat.
1 btg serai dibelah dua atau diketuk.
1 sudu besar gula pasir.
1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan
air asam.
minyak
masak secukupnya
BAHAN HIRIS
2 labu bawang besar- dihiris bulat.
3 ulas bawang putih dihiris.
1 inci halia dihiris halus.
1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.
CARA MEMASAK
1. Ikan di siang dan bersihkan lalu dilumur
garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing sedikit.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu
besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang,
putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala.
3. Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu
saja) masukkan taucu 5 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa. Tunggu
hingga air asam mendidih. Masukkan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan
taucu).
No comments:
Post a Comment