Thursday, November 16, 2017

RESEPI SOTONG MASAK LADA HITAM

Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering).

Lada hitam berasal dari Asia Tenggara dan China, dan boleh didapati di sana dan di kawasan tropika yang lain. Pada masa ini, Vietnam adalah pengeluar dan pengeksport terbesar di dunia, menghasilkan 34% daripada tanaman dunia pada tahun 2008.

RESEPI SOTONG MASAK LADA HITAM
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
500 gm sotong sederhana besar (dipotong kecil)
1 labu bawangbesar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dibelah 6
Garam secukup rasa (optional, kerana sos lada hitam sudah masin)

BAHAN TUMIS
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris

PROSES MASAK
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.

Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lad hitam, kacau sebentar.

Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan. Masukkan garam secukup rasa.

Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment