Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN KERISI MASAK KICAP PEDAS

Kerisi (Pristipomoides filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan tropis Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan pancing yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya ōpakapaka.

BAHAN BAHAN
5-6 ekor ikan kerisi  yang fresh
Sedikit garam dan kunyit

BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah
1 labu bwng besar
3 ulas bawang putih
1 inc halia
10 tangkai cili padi
15 tangkai cili kering
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

REMPAH TUMIS
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
5 biji pelaga
1 helai daun pandan simpul
2 biji tomato -  belah 4
2 Tangkai lada hijau -  di hiris kasar
1 labu bawang besar -  di hiris
2 tangkai daun sup - di mayang halus
200 ml air asam jawa
100 ml minyak
1 ketul gula Melaka
5 camca besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIANNYA
1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan.Angkat dan ketepikan

2. Panaskan 1/2 cwn minyak dalam kuali. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum

3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi Masukkan air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka

4. Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah pekat tambah air dan masak hingga didih

5. Masukkan ikan kerisi. Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup

6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment