Ayam kampung adalah
istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas.
Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan
perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus
adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah
Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range
chicken) atau ayam organik (organic chicken).
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam kampung - potong kecil dan bersihkan
2 batang serai - ketuk sikit
5 Sudu Kecil rempah kerutuk
23 Sudu Besar cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang - belah 4
Air asam jawa
Daun pandan
Minyak
4 Sekawan
1 ekor ayam kampung - potong kecil dan bersihkan
2 batang serai - ketuk sikit
5 Sudu Kecil rempah kerutuk
23 Sudu Besar cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang - belah 4
Air asam jawa
Daun pandan
Minyak
4 Sekawan
BAHAN-BAHAN DIHIRIS
12 ulas bwg merah
2 ulas bwg pth
11/2 inci halia -
hiris
PROSES MASAK
1. Panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
2. Masukan 4 sekawan dan bahan bahan yg telah dihiris
3. Masukkan pula rempah kerutuk yg telah dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa dan biar sehingga naik minyak baru masukkan ayam kampung dan santan
4. Bila dah mendidih dan ayam dah separuh empuk, masukkan kentang, gula melaka dan garam serta perasa. Biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik . Masak menggunakan api sederhana
Siap dan hidang
1. Panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
2. Masukan 4 sekawan dan bahan bahan yg telah dihiris
3. Masukkan pula rempah kerutuk yg telah dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa dan biar sehingga naik minyak baru masukkan ayam kampung dan santan
4. Bila dah mendidih dan ayam dah separuh empuk, masukkan kentang, gula melaka dan garam serta perasa. Biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik . Masak menggunakan api sederhana
Siap dan hidang
No comments:
Post a Comment