Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN BELANAK GORENG YANG LAZAT

Belanak (Moolgarda seheli, sinonim Valamugil seheli (Forsskål, 1775); suku Mugilidae) adalah sejenis ikan laut tropis dan subtropis yang bentuknya hampir menyerupai ikan susu. Dalam bahasa Inggris dikenal sebagai blue-spot mullet atau blue-tail mullet.
BAHAN BAHAN
500gm  ikan belanak
garam secukupnya
Minyak masak
Limau nipis

BAHAN DIKISAR
5 biji buah kemiri, disalai
1 sudu kecil ketumbar
garam
serbuk lada putih
3 ulas  bawang putih

PROSES MASAK
Bersihkan ikan belanak buang sisi perutnya dan bersihkan hitam hitam dalam perut ikan dan buka sisik sekali.Siang dan toskan

Kemudian siapkan bahan yang dikisar, selepas  itu gaulkan  ikan belanak pada bahan yang telah dikisar halus tadi  

Perah jus limau nipis ke atas ikan belanak dan biarkan seketika 15 – 30 minit

Panaskan minyak maak dalam periuk, setelah panas goreng ikan belanak yang sudah di saluti bahan kisar, masak hingga kering, dan warnanya kuning kecoklatan.

Angkat dan siap disajikan.

No comments:

Post a Comment