Belanak
(Moolgarda seheli, sinonim Valamugil seheli (Forsskål, 1775); suku Mugilidae)
adalah sejenis ikan laut tropis dan subtropis yang bentuknya hampir menyerupai ikan
susu. Dalam bahasa Inggris dikenal sebagai blue-spot mullet atau blue-tail
mullet.
BAHAN BAHAN
500gm
ikan belanak
garam secukupnya
Minyak masak
Limau nipis
BAHAN
DIKISAR
5 biji buah kemiri, disalai
1 sudu kecil ketumbar
garam
serbuk lada putih
3 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Bersihkan
ikan belanak buang sisi perutnya dan bersihkan hitam hitam dalam perut ikan dan
buka sisik sekali.Siang dan toskan
Kemudian
siapkan bahan yang dikisar, selepas itu gaulkan
ikan belanak pada bahan yang telah dikisar
halus tadi
Perah jus
limau nipis ke atas ikan belanak dan biarkan seketika 15 – 30 minit
Panaskan
minyak maak dalam periuk, setelah panas goreng ikan belanak yang sudah di
saluti bahan kisar, masak hingga kering, dan warnanya kuning kecoklatan.
Angkat dan
siap disajikan.
No comments:
Post a Comment