Monday, November 13, 2017

RESEPI BABY KAILAN GORENG

Kailan (juga ditulis sebagai gai-lan) adalah nama Kantonis untuk sayur yang juga dikenali sebagai brokoli Cina atau kale Cina. Ia adalah sayuran daun memaparkan daun tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan sebilangan kecil kepala bunga kecil serupa brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra [Latin: "albus+glabrus" - putih dan tidak berbulu]. Rasanya adalah sangat serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.

Brokolini adalah kacukan antara brokoli dan kailan, yang dihasilkan oleh Mann Packing Company, Inc.

Kailan dimakan secara meluas dalam masakan China dan kini terbiasa dalam juadah umum masakan Malaysia, Persiapan biasa termasuk kailan goreng dengan halia dan bawang putih atau ikan masin, dan direbus atau dikukus dan dihidangkan dengan sos tiram. Ia juga adalah perkara biasa dalam masakan Vietnam, Myanmar dan masakan Thai.

Kailan boleh disemai pada akhir musim panas untuk penuaian awal musim sejuk. Anak benih ditanam pada musim luruh akan bertahan sepanjang musim sejuk.


BABY KAILAN GORENG
sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN

o  2 paket kecil baby kailan
o  100 grams daging lembu dipotong kecil
o  1 sudu besar sos tiram
o  1 ketul chicken kiub
o  Minyak masak untuk menumis

BAHAN-BAHAN DIHIRIS
o  1 labu bawang besar
o  2 biji cili merah
o  1 ulas bawang putih dititik kemudian dihiris
o  1/2 inci halia dititik dan dihiriS

PROSES MASAK
Baby kailan dibersihkan dan ditoskan.

Panaskan minyak di dalam kuali

Tumiskan sumua bahan bahan  yang dititik/dihiris sehingga naik bau

Masukkan daging lembu yang telah dipotong kecil kecil tadi dan kacau sebati dengan bahan bahan tumisan tadi

Tambahkan sedikit air. masukkan kiub pati ayam. Bila daging dah empuk  masukkan sayur baby kalian

akhir sekali masukkan sos tiram. Sedia untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment