Monday, November 13, 2017

RESEPI SAWI JEPUN SOS TIRAM


Sawi atau kai choy merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan. Sawi banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia banyak ditanam di kebun-kebun sayur dan di perkarangan rumah dan popular digunakan dalam masakan harian. Rasa sawi adalah lemak manis dan sedikit pahit. Ia bersifat panas dan kering serta rangup apabila dimakan

Sawi boleh dimakan bagi merawat penyakit sembelit, buasir, pencernaan bermasalah, kegemukan, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh dimakan bagi meningkatkan selera makan, mendapat kesan awet muda dan sebagai antioksidan.

RESEPI SAWI JEPUN SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN
300 gm sawi jepun segar
2 ulas bawang putih
isi ayam
2 sudu teh Sos Tiram
2 sudu teh kicap manis
Sedikit tepung jagung
Sedikit minyak untuk menumis
Garam gula perasa secukupnya

PROSES MASAK
Bersihkan sawi tetutama celah celah sawi takut ada semut dan lain lain. Toskan air

Panaskan air dalam kuali, titiskan beberape titik minyak masak zaitun. Minyak biasa pun boleh dan  masukkan sedikit garam

Bila air dah mendidih celur sawi tu dan susun dalam pinggan

Panaskan minyak, tumiskan bawang putih yang dititik dan dipotong/racik kecil kecil

Bila bawang dah kuning, masukkan sos tiram dan tuang air rebusan celur sawi tadi

Masukkan kicap manis , ayam racik, gula dan perasa secukupnya

Masak hingga mendidih, bancuh sedikit tepung jagung dan masukkan dalam masakan. dah masak siram atas sawi yg disusun tadi.


Taburkan la sedikit bawang goreng dan daun bawang...siap untuk di hidang..

No comments:

Post a Comment