Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN TERUBUK MASIN GORENG

Ikan terubuk atau toli shad atau hering Cina (Tenualosa toli) ialah ikan daripada famili Clupeidae, satu spesies shad tersebar di barat Lautan Hindi dan Teluk Bengal ke Laut Jawa dan Laut China Selatan. Ia boleh didapati di Mauritiusdan Mekong Kemboja berhampiran sempadan Vietnam.Ia mendiami muara keruh deras dan perairan bersebelahan pantai.

Turut dikenali sebagai T. toli, ia dikagumi di kalangan rakyat Malaysia kerana isi dan telurnya. Penangkapan ikan yang berlebihan telah mengurangkan populasi ke tahap yang membimbangkan di Asia Tenggara, dengan pantai Sarawak yang tinggal menjadi habitat terakhir. Di Bangladesh, di mana ia dikenali sebagai Ilisha Chandana, ia secara komersial kurang penting berbanding T. ilisha.[] Ia dikenali sebagai Daungdana di Myanmar, Trey Palung di Kemboja, Bhing di Maharashtra, Palwa di Gujarat, dan Seriya di Sri Lanka.

RESEPI IKAN TERUBUK MASIN GORENG

BAHAN BAHAN
Ikan terubuk masin
1 bj bwg merah - di hiris
6 bj cili api - di belah 2
Jus limau kasturi

CARA MEMASAK
Goreng ikan terubuk masin sehingga garing dan ketepikan
Tumiskan bwg merah dan cili api sehingga garing sedikit

Masukkan semula ikan terubuk masin yg siap goreng td dan perah jus liamu ,kemudian gaul sebati dgn tumisan.

No comments:

Post a Comment