Durian ialah
buah daripada beberapa spesies pokok dalam genus Durio (pokok Durian)[yang
menghasilkan buah beraroma kuat yang boleh dimakan. Ia amat terkenal di Asia
Tenggara dengan gelaran "raja buah". Saiznya besar, baunya unik dan
isinya dilindungi oleh kulit yang berserat dan berduri. Daripada duri itulah
durian mendapat namanya.Buah durian boleh membesar sehingga 30 sentimeter (12
inci) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya seberat satu hingga tiga
kilogram (2 hingga 7 lb). Bentuknya berbeza daripada bujur hingga bulat, warna
kulitnya daripada hijau hingga perang, dan isinya daripada kuning pucat hingga
merah, bergantung kepada spesies.
Durian ialah
buah tropikal yang berasal dari Brunei, Filipina, Indonesia dan Malaysia,
tetapi telah dikenali di dunia Barat sekitar 600 tahun lepas. Ahli alamiah
British abad ke-19, Alfred Russel Wallace, masyhur memerikan isi buah ini
sebagai "kastard kaya dengan rasa badam". Buah ini boleh dimakan
walaupun belum betul-betul masak, dan digunakan sebagai perisa kepada pelbagai
jenis makanan berperisa dan manis dalam masakan Asia Tenggara. Bijinya juga
boleh dimakan jika dimasak.
1 biji durian - ambil isinya
1 cawan gula
500ml santan
1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung
Secubit garam
1 helai daun pandan – disimpul
PROSES MASAK
Satukan isi
durian,gula,santan,air dan daun pandan dalam satu periuk dan masak atas api
sederhana hingga mendidih.
Masukkan secubit
garam dan kacau sebentar
Masukkan
tepung jagung (bancuh dgn sedikit air) dan kacau hingga kuah pekat
Matikan api
dan boleh dihidangkan (Kuantiti gula boleh ditambah/dikurang mengikut kemanisan
yang disukai)
No comments:
Post a Comment