Lokan (Polymesoda expansa) adalah
sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut.
Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan
dan sangat enak.
BAHAN-BAHAN
200 gm Isi Lokan
Daun kari
3 Sudu serbuk kari ikan Baba's
1 Sudu serbuk cili Baba's
2 Biji telur
1 Sudu kecil pati asam jawa
Secubit garam
Minyak Masak
BAHAN-BAHAN DIHIRIS / CINCANG
3 Ulas bawang putih - dicincang
4 Ulas bawang merah - dihiris
2 Inch halia - dihiris
PROSES MASAK
Tumis bawang putih, bawang merah,
halia, daun kari seketika ( tidak perlu sehingga garing )
Masukkan campuran serbuk kari dan
serbuk cili yang telah di gaul bersama air sehingga naik minyak
Masukkan lokan dan kacau seketika Selepas
tu masukkan telur dan kacau sempurna
Masukkan asam jawa dan garam dan Sedia
untuk di hidang
No comments:
Post a Comment