Monday, November 13, 2017

RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG

Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal belacan pada amnya merupakan cili yang ditumbuk bersama belacan, garam dan sedikit gula.

Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas, cili padi atau juga dikenali sebagai cili api, akan digunakan bagi menggantikan lada besar. Juga boleh ditambah dengan limau kasturi sebagai penyedap rasa

RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG
BAHAN-BAHAN
10 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji tomato masak ranum (dadukan)
3 biji bawang merah 
1 inci belacan
garam secubit gula/perasa
sedikit minyak masak
Perahan jus limau kasturi/limau nipis

PROSES MASAK
Bawang dikupas kulit kemudian potong potong .

Cili padi, cili merah dan cili hijau dipatah patahkan kan

Panaskan minyak. Masukkan bawang,cili padi,dan belacan. Tumis  hingga agak layu

Terakhir sekali baru masukkan tomato goreng -Angkat dan masukkan dlm lesung/pengisar dan tumbuk lumat -Tambah garam dan perasa/gula. 

Perahkan jus limau nipis/limau kasturi.

No comments:

Post a Comment