BAHAN BAHAN
1 ekor ayam
bulat
1 sudu besar
garam
3 siung
bawang putih
1 sudu
perasa
1 gelas air
kelapa
BAHAN UNTUK
SAMBAL
20 biji Cili
hijau
10 cili padi
3 biji
timato hijau
3 butir
kencur
3 siung
bawang putih
garam dan
perasa
CARA MEMBUAT
AYAM GORENG:
Ayam setelah
dibersihkan dipotong-potong
Bahan perisa
dihancur@pecahkan , dan gaul pada ayam . Rebus dengan air kelapa sampai empuk,
angkat.
Goreng
dengan minyak yang panas, sebentar saja jangan sampai berubah warna. Angkat.
Hidangkan dengan sambalnya.
CARA MEMBUAT
SAMBAL HIJAU
Cili hijau
diiris kasar, goreng dengan banyak minyak sampai berwarna hijau tua, angkat.
Tomato
dicelup di dalam air mendidih, buang kulitnya lalu iris kasar.
6. Masukan Bawang
putih, bahan perasa, garam dan cili hijau.
7. Tambahkan
irisan tomato
8. Letak
periuk , letak air dan dan didihkan air tersebut , letakan perasa dan cili
api yang sudah di tumbuk kasar ,
ratakan, angkat
No comments:
Post a Comment