Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak
diternak oleh pengusaha di negeri Johor dan Negeri Johor merupakan negeri
pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang banyak dilakukan di
kawasan perairan Selat Tebrau terutama di kawasan Senibong, Johor Bharu dan ia
juga pernah diternak di kawasan Sungai Rambai, Melaka disekitar tahun 1980-an.
Ianya juga boleh mendatangkan sumber pendapatan yang
lumayan kepada pengusaha. Permintaan yang tinggi terhadap siput sudu atau
kupang ini datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak
serta bau aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut. Juadah kupang
bakar atau kupang tumis berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana
setelah kupang dimasak, isi kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan
sesuai dinikmati bersama nasi panas.
RESEPI
SAMBAL
KUPANG
BAHAN BAHAN
500 gm isi kupang
1 labu bawang besar- Dihiris
1/4 cwn air asam jawa
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa.
BAHAN BAHAN KISAR
1 cwn cili kering kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
sehingga wangi dan garing. Tumis sehingga naik bau dan berminyak.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau
rata dan masak sehingga pekat.
Masukkan kupang dan bawang besar. Tambah
sedikit gula supaya sambal manis sedikit.
Masakkan sehingga bawang layu. Sekiranya rasa
dah ok, matikan api dan bolehlah hidangkan.
No comments:
Post a Comment