Gajus,
janggus, jambu golok, jambu monyet, bunga kesasar, atau jambu terung adalah sejenis pokok berbuah. Nama
saintifiknya ialah Anacardium occidentale dan ia tergolong dalam keluarga Anacardiaceae.
Jambu Golok mendapat namanya dari bentuk bijinya yang berada di luar buah dan
berbentuk bengkok seperti hulu golok. Pokok ini berasal dari negara Brazil dan
ditanam untuk mendapatkan bijinya. Biji buah gajus yang digoreng atau
dipanggang adalah sejenis makanan ringan yang boleh didapati di pasaran. Ia
juga boleh digunakan sebagai hidangan masakan dan kuih. Buah Jambu Golok boleh
dimakan tetapi bijinya lebih laris dipasarkan. Buahnya lembut dan banyak
mempunyai air, dan sering digunakan sebagai sayur dalam masakan. Bijinya mempunyai
kulit yang keras dan benih di dalamnya mempunyai rasa lemak seperti kacang.
Bijinya
mempunyai getah bisa yang boleh mengakibatkan kudis. Bijinya perlu diproses
dengan digoreng dengan pasir, supaya tidak hangus, sebelum dimakan.
Pucuk muda
gajus berwarna merah boleh dimakan mentah dicecah bersama sambal belacan, budu,
cencalok atau mana-mana pencecah yang lain. Rasanya lemak-lemak kelat.
RESEPI AYAM KUNG PAO GAJUS
500 gm isi ayam
tepung
jagung
garam
BAHAN B
100 gm
kacang gajus
30gm lada
kering – potong
2 biji
bawang Kuning besar - potong dadu
1 biji lada
bangala hijau- potong lebar
2 sudu sos
tiram
2 sudu cili
sos
minyak Masak
garam
BAHAN KISAR
/ TUMBUK HALUS
4- 5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 Batang
Serai di ketuk
PROSES MASAK
Goreng
Gajus dan toskan minyak
isi ayam
disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
Goreng lada
kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia
dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
Masukkan
lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biarkan
kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.
Siap untuk
dinikmati
No comments:
Post a Comment