Tom yam (bahasa
Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam
"Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua
hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand.
Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa
Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu
bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti
Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam
memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba
wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun
dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
RESEPI
TOMYAM KETAM
BAHAN-BAHAN
3- 4 ekor ketam dipotong dua
1 - 2 batang
serai - dititik
5 - 10 biji
cili padi
4 biji
tomato
2 helai daun
limau purut
1 kiub
tomyam Knorr / Maggi
1 batang
celery – Potong mengiring
Garam
Secubit gula
Minyak
secukupnya untuk menumis
BAHAN DI
HIRIS
1 labu
bawang besar
1 ulas
bawang putih
1/4 inci
halia
PROSES MASAK
Ketam
dibersihkan dan ditoskan
Panaskan
minyak didalam kuali dan tumiskan semua bahan bahan yang telah dihiris bersama
serai.tumis sehingga naik bau
Masukkan
kiub tomyam, dikacau rata.
kemudian
masukkan ketam dan air secukupnya. Biarkan air mendidih. tambahkan bahan perasa
garam dan secubit gula.
Akhir sekali
masukkan celery, cili padi, tomato dan daun limau purut
Siap dan
boleh dihidang terus bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment