Monday, November 13, 2017

RESEPI TOMYAM KETAM

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.


RESEPI TOMYAM KETAM

BAHAN-BAHAN
3- 4  ekor ketam dipotong dua
1 - 2 batang serai - dititik
5 - 10 biji cili padi
4 biji tomato
2 helai daun limau purut
1 kiub tomyam Knorr / Maggi
1 batang celery – Potong mengiring
Garam
Secubit gula
Minyak secukupnya untuk menumis

BAHAN DI HIRIS
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih 
1/4 inci halia

PROSES MASAK
Ketam dibersihkan dan ditoskan

Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan semua bahan bahan yang telah dihiris bersama serai.tumis sehingga naik bau

Masukkan kiub tomyam, dikacau rata.

kemudian masukkan ketam dan air secukupnya. Biarkan air mendidih. tambahkan bahan perasa garam dan secubit gula.

Akhir sekali masukkan celery, cili padi, tomato dan daun limau purut


Siap dan boleh dihidang terus bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment