Tuesday, November 14, 2017

RESEPI SUP BA MIAN

Masakan Fujian adalah salah satu masakan Cina asli berasal dari gaya memasak yang berasal dari wilayah Fujian di China, terutama dari rantau Fuzhou. Masakan gaya Fujian dikenali sebagai ringan, cair tetapi berperisa dan lembut, dengan penekanan khusus kepada rasa umami, dikenali dalam masakan Cina sebagai "xianwei" (Cina ringkas: 鲜味; Cina tradisional: 鮮味; pinyin: xiānwèi), serta mengekalkan rasa asal bahan-bahan utama dan bukannya menopeng mereka

BAHAN-BAHAN
500gm Udang Segar. Buang hujung kepala dan ekornya.
1 keping 'Fillet' Ikan Tenggiri atau Ikan Merah. Di hiris tipis tipis ditepikan
1 biji bawang besar sederhana, di hiris / dadu kecil
1 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1/2 inch halia - di hiris
150 gm kobis cina - dipotong kasar
4 cawan stok ayam
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kuib knorr ikan bilis
1 sudu besar bawang goreng - hiasan
1 pucuk daun ketumbar - hiasan
1 sudu besar minyak unuk menumis

SOS
Kicap cair dan cili api hiris

PROSES MASAK
1. Panaskan minyak di periok sederhana. Masukan bawang besar, bawang putih dan halia.

2. Bila bawang mula lembut, masukan stok ayam dan 1 kuib knorr ikan bilis.

3. Letakan garam secukup rasa. Biarkan ia mendidh.

4. Letak hiris ikan, udang hidup. Biarkan seketiak 1-2 minit dan angkat dan tepikan di mangkuk.

5. Biarkan supnya mendidih dan masuk daun kobis cina. Tutupkan api.

6. Sajikan di mangkuk yang besar, letak udang dan hiris ikan, sup dan sayur kobis cina.

7. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun ketumbar.

8. Makan dengan nasi putih dan cecahan cili api bersama kicap cair.

No comments:

Post a Comment