Wednesday, November 15, 2017

RESEPI LOKAN MASAK KURMA

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

BAHAN-BAHAN
3 kilo lokan
1 inci kuli kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 sudu besar  jintan manis
1/2 sudu besar  jintan putih
3 ulas bawang merah
3 ulaas bwg putih
1 inci halia
5 bj cili padi
1 sb rempah kurma
1 sb cili kisar
sos tiram
kicap manis
3 bji ubi kentang

PROSES MASAK
1. bersihkan lokan dgn berus utk menghilangkn kotoran yg melekat pada kulitnya.

2. Rebuskan lokan dlm air mendidih.kemudian asingkan isinya dan buang air rebusannya..

3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang.

4. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih , halia, bwg merah dan bwg putih yangg ditumbuk halus terlebih dahulu, kacau hingga wangi...

5. Masukkan rempah kurma, cili kisar , biarkan sekejab hingga pecah minyaknya, kemudian  masukkan sos tiram dan kicap manis

6. Masukkan ubi kentang yg dipotong empat dan sedikit air masak hingga ubi kentang empuk..siap.

No comments:

Post a Comment