Lokan (Polymesoda expansa) adalah
sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut.
Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
BAHAN-BAHAN
3 kilo lokan
1 inci kuli kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
3 ulas bawang merah
3 ulaas bwg putih
1 inci halia
5 bj cili padi
1 sb rempah kurma
1 sb cili kisar
sos tiram
kicap manis
3 bji ubi kentang
3 kilo lokan
1 inci kuli kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
3 ulas bawang merah
3 ulaas bwg putih
1 inci halia
5 bj cili padi
1 sb rempah kurma
1 sb cili kisar
sos tiram
kicap manis
3 bji ubi kentang
PROSES MASAK
1. bersihkan lokan dgn berus utk
menghilangkn kotoran yg melekat pada kulitnya.
2. Rebuskan lokan dlm air mendidih.kemudian
asingkan isinya dan buang air rebusannya..
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan
kulit kayu manis dan bunga lawang.
4. Kemudian masukkan jintan manis, jintan
putih , halia, bwg merah dan bwg putih yangg ditumbuk halus terlebih dahulu,
kacau hingga wangi...
5. Masukkan rempah kurma, cili kisar ,
biarkan sekejab hingga pecah minyaknya, kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis
6. Masukkan ubi kentang yg dipotong empat
dan sedikit air masak hingga ubi kentang empuk..siap.
No comments:
Post a Comment