Sambal ialah
sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan
bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah
salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai
kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
1/2 kg paru - direbus dan hiris nipis
3 sudu besar cili kisar
3 biji bawang besar - hiris bulat
1 tangkai cili merah - hiris nipis
2 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukupnya
1 sudu besar serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng dan menumis
PROSES MASAK
Gaul paru yg
telah direbus dan dihiris nipis tadi dengan garam dan kunyit
Panaskan
minyak dan goreng paru hingga masak.Tidak perlu terlalu garing.Angkat dan
ketepikan
Tumiskan
cili kisar hingga garing
Masukkan
perasa dan air asam jawa secukup rasa
Masukkan
paru tadi dan kacau sebati
Masukkan
bawang besar dan cili yang telah dihiris tadi.Kacau hingga bawang layu
SIap untuk
dihidangkan
No comments:
Post a Comment