Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN BILIS TEMPURA

Tempura (天ぷら tenpura?) adalah makanan Jepun berupa makanan laut, sayur-sayuran, atau ulam yang dicelup ke dalam adunan berupa tepung gandum dan kuning telur yang dicairkan dengan air bersuhu dingin lalu digoreng dengan minyak goreng yang banyak hingga berwarna kuning muda.

Tempura juga bermaksud cara menggoreng yang berbeza dengan furai (istilah bahasa Jepun untuk goreng celup). Bahan makanan yang digoreng secara tempura dicelup ke dalam adunan tempura, sedangkan bahan makanan yang digoreng secara celup dibungkus secara berurutan dengan tepung gandum, pukulan telur, dan tepung jagung.

Minyak goreng yang digunakan untuk menggoreng tempura sebaiknya minyak goreng yang bersih dan belum digunakan untuk menggoreng bahan makanan lain. Di restoran kelas atasan yang menyediakan menu tempura, campuran minyak wijen yang harganya mahal dan minyak biji kapas sering dipakai untuk menggoreng tempura. Minyak bunga Camellia yang digunakan pemain Sumo sebagai minyak rambut juga digunakan di beberapa restoran mahal untuk menggoreng tempura.

Minyak goreng yang dipakai untuk menggoreng tempura sering disebut minyak tempura (天ぷら油 tempura abura?) yang merupakan sebutan untuk berbagai jenis minyak goreng seperti minyak canola, minyak selada, dan minyak bunga matahari.

BAHAN BAHAN
20 – 15  ekor ikan bilis segar (saiz sederhana)
5 sudu besar tepung goreng segera
Air secukupnya
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

PROSES MASAK
Bersihkan ikan Bilis dan toskan.

Masukkan tepung,garam dan air dalam mangkuk dan gaul sebati

Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan ikan dalam bancuhan tepung dan goreng hingga kekuningan dan masak.Buat hingga habis.

Angkat dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment