Tempura (天ぷら
tenpura?) adalah makanan Jepun berupa makanan laut, sayur-sayuran, atau ulam
yang dicelup ke dalam adunan berupa tepung gandum dan kuning telur yang
dicairkan dengan air bersuhu dingin lalu digoreng dengan minyak goreng yang
banyak hingga berwarna kuning muda.
Tempura juga
bermaksud cara menggoreng yang berbeza dengan furai (istilah bahasa Jepun untuk
goreng celup). Bahan makanan yang digoreng secara tempura dicelup ke dalam
adunan tempura, sedangkan bahan makanan yang digoreng secara celup dibungkus
secara berurutan dengan tepung gandum, pukulan telur, dan tepung jagung.
Minyak
goreng yang digunakan untuk menggoreng tempura sebaiknya minyak goreng yang
bersih dan belum digunakan untuk menggoreng bahan makanan lain. Di restoran
kelas atasan yang menyediakan menu tempura, campuran minyak wijen yang harganya
mahal dan minyak biji kapas sering dipakai untuk menggoreng tempura. Minyak
bunga Camellia yang digunakan pemain Sumo sebagai minyak rambut juga digunakan
di beberapa restoran mahal untuk menggoreng tempura.
Minyak
goreng yang dipakai untuk menggoreng tempura sering disebut minyak tempura (天ぷら油
tempura abura?) yang merupakan sebutan untuk berbagai jenis minyak goreng
seperti minyak canola, minyak selada, dan minyak bunga matahari.
20 – 15 ekor ikan bilis segar (saiz sederhana)
5 sudu besar tepung goreng segera
Air secukupnya
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
PROSES MASAK
Bersihkan
ikan Bilis dan toskan.
Masukkan
tepung,garam dan air dalam mangkuk dan gaul sebati
Panaskan
minyak dalam kuali. Celupkan ikan dalam bancuhan tepung dan goreng hingga
kekuningan dan masak.Buat hingga habis.
Angkat dan
boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment