Thursday, November 16, 2017

RESEPI CUCUR JAGUNG

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.[

Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu

BAHAN BAHAN
1 2 cawan tepung gandum
3-4 tongkol jagung - ambil isinya
1 biji bawang besar - dimayang nipis
1 ikat daun kucai - dipotong pendek
Air dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

PROSES MASAK
Satukan semua bahan dan gaul sebati

Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan
Siap dan nikmati berasa sos dan sambal kegemaran

No comments:

Post a Comment