Kuih
jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya
adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih
tradisi.[
Jemput-jemput
atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali
sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika
diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan
menggunakan ukuran sudu
BAHAN BAHAN
1 2 cawan tepung gandum
3-4 tongkol jagung - ambil isinya
1 biji bawang besar - dimayang nipis
1 ikat daun kucai - dipotong pendek
Air dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
PROSES MASAK
Satukan
semua bahan dan gaul sebati
Panaskan
minyak dan goreng hingga kuning keemasan
Siap dan nikmati berasa sos dan sambal kegemaran
No comments:
Post a Comment