Keju (dari
perkataan bahasa Portugis: queijo) adalah makanan mengandungi protein dan lemak
daripada susu, biasanya susu lembu, kerbau, kambing, atau biri-biri. Ia
dihasilkan oleh penggumpalan bagi protein kasein susu. Lazimnya, susu dijadikan
asid dan tambahan renetyang menyebabkan penggumpalan. Pepejal-pepejal itu
kemudiannya dipisahkan dan dimasukkan bentuk akhir. Sesetengah keju juga
mengandungi kulat, sama ada pada kulit luar atau secara keseluruhannya.
Ratusan
jenis keju telah dihasilkan. Gaya, tekstur dan perisa mereka yang berbeza bergantung
pasa asal susu tersebut (termasuk diet binatang itu), sama ada ia telah
dipasteur, kandungan lemak mentega, spesis bakteria dan kulat, dan pemprosesan
termasuk tempoh penuaan. Herba, rempah, atau asap kayu boleh digunakan sebagai
ejen-ejen perisa. Warna kekuningan ke merah-merahan pada keju-keju adalah hasil
menambah annatto. Keju boleh dimakan begitu sahaja atau dimasak dalam pelbagai
hidangan; kebanyakan keju cair apabila dipanaskan.
BAHAN BAHAN
PISANG GORENG
Sesikat pisang nipah atau apa2 jenis pisang ~
buang kulit dan potong 2 jangan putus
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
5 sudu besar santan
sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning
secubit garam
1 sudu besar margerin/ 2 sudu besar minyak
masak
1 biji telur
1 3/4 cwn air
Minyak masak secukupnya utk menggoreng
PROSES MASAK
Cairkan mentega, ketepikan dulu dan Satukan
tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur. Kacau
rata
Tuangkan margerin cair. Kacau sebati dan Masukkan
pisang
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng pisang
hingga kuning keemasan
Angkat dan toskan minyaknya
BAHAN SOS
1 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat manis
Keju Cheedar ~ di sagat halus
Choc Rise atau parutan coklat masakan Yatie
tak letak
PROSES MASAK
Dalam kuali yang bersih, cairkan butter
Tutup api bila butter dah cair, tambahkan
susu pekat manis dan sedikit keju yg di parut, dlm 2 sudu besar.Kacau rata
Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi.
Gaul rata
Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau
bekas yang sesuai
Taburkan dengan keju cheedar yang telah di
sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan Sedap di makan ketika masih panas.
No comments:
Post a Comment