Monday, November 13, 2017

RESEPI KERANG MASAK SAMBAL

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

RESEPI KERANG MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN
4  kg kerang - direbus dan ambil isinya
2 biji bawang besar - dihiris
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

BAHAN-BAHAN DIKISAR
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
1cm belacan

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.

Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.

Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.

Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment