Monday, November 13, 2017

IKAN SEMBILANG MASAK BALADO

Balado adalah teknik memasak khas Minangkabau dengan cara menumis cili giling dengan berbagai rempah, biasanya bawang merah, bawang putih, limau nipis. Berbeza dengan sambal lain yang hanya menggunakan cili giling sebagai pendamping makanan dengan cara dicelup, balado dihidangkan dengan cara diimasak kembali dengan berbagai jenis masakan seperti ikan keli goreng , ayam goreng, itik goreng, telur rebus, dan tempe goreng. Tindakan menambahkan cili dan rempah dipercaya membuat makanan bertambah sedap dan pedas

IKAN SEMBILANG MASAK BALADO

BAHAN-BAHAN
5- 6  ekor ikan sembilang / Keli saiz 5 ekor sekilogram
2 keping asam gelugur
minyak Masak
Garam
Gula
serbuk kunyit
limau kasturi/ Limau Nipis  – 5 biji

BAHAN KISAR
8-10  biji cili merah
cili padi – Nak pedas letak banyak
1 labu bawang besar
3-4  ulas bawang putih


PROSES MASAK
Ikan sembilang di bersihkan. Cuci dengan limau kasturi dan sedikit garam untuk buang lendir dan hanyir ikan .Toskan

Ikan kemudian di gaul dengan garam dan serbuk kunyit ketepikan biarkan selama 2 minit – 5 minit.

Panaskan minyak di dalam Goreng ikan hingga garing. Ketepikan

Kisar semua bahan untuk dikisar

Tambah air lebih kurang sesudu di dlm mangkuk sambal tu
Keluarkan lebihan minyak gorengan ikan tadi dan tinggalkan secukupnya utk menumis cili

Dengan lebihan minyak tadi tumis cili yang di kisar sehingga naik bau.

Masukkan garam,gula dan asam keping

Tumis cili hingga garing.kecilkan api

Susun ikan di dalam pinggan dan curahkan sambal tadi di atas ikan.


Ikan siap untuk dinikmati bersama nasi panas 

No comments:

Post a Comment