Balado adalah
teknik memasak khas Minangkabau dengan cara menumis cili giling dengan berbagai
rempah, biasanya bawang merah, bawang putih, limau nipis. Berbeza dengan sambal
lain yang hanya menggunakan cili giling sebagai pendamping makanan dengan cara
dicelup, balado dihidangkan dengan cara diimasak kembali dengan berbagai jenis
masakan seperti ikan keli goreng , ayam goreng, itik goreng, telur rebus, dan
tempe goreng. Tindakan menambahkan cili dan rempah dipercaya membuat makanan
bertambah sedap dan pedas
IKAN
SEMBILANG MASAK BALADO
BAHAN-BAHAN
5- 6 ekor ikan sembilang / Keli saiz 5 ekor
sekilogram
2 keping
asam gelugur
minyak Masak
Garam
Gula
serbuk
kunyit
limau
kasturi/ Limau Nipis – 5 biji
BAHAN KISAR
8-10 biji cili merah
cili padi –
Nak pedas letak banyak
1 labu
bawang besar
3-4 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Ikan
sembilang di bersihkan. Cuci dengan limau kasturi dan sedikit garam untuk buang
lendir dan hanyir ikan .Toskan
Ikan
kemudian di gaul dengan garam dan serbuk kunyit ketepikan biarkan selama 2
minit – 5 minit.
Panaskan
minyak di dalam Goreng ikan hingga garing. Ketepikan
Kisar semua
bahan untuk dikisar
Tambah air
lebih kurang sesudu di dlm mangkuk sambal tu
Keluarkan
lebihan minyak gorengan ikan tadi dan tinggalkan secukupnya utk menumis cili
Dengan
lebihan minyak tadi tumis cili yang di kisar sehingga naik bau.
Masukkan
garam,gula dan asam keping
Tumis cili
hingga garing.kecilkan api
Susun ikan
di dalam pinggan dan curahkan sambal tadi di atas ikan.
Ikan siap
untuk dinikmati bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment