Monday, November 13, 2017

RESEPI PUDING ROTI KARAMEL

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah

 RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
BAHAN-BAHAN UNTUK KARAMEL
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar air suam
Panaskan gula hingga keperangan, kemudian masukkan air suam. Kacau seketika sehingga sebati, tiada ketulan. Kemudian tuangkan ke dalam loyang, ketepikan.

BAHAN-BAHAN UNTUK PUDING
4 keping roti gardenia – carik carik
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
½ cawan susu pekat
3 biji telur – pukul sedikit
1 sk esen vanilla

PROSES MASAK
Kisar roti, susu pekat, susu cair dan air suam. Masukkan telur dan esen vanilla. Blender lagi.

Tuang ke dalam loyang berisi  gula hangus tadi. Kukus selama selama 20-30 minit.

Sejukkan sebelum diterbalikkan, dipotong dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment