Monday, November 13, 2017

RESEPI KUIH BINGKA PANDAN

Bingka adalah kuih yang menjadi ciri khas Suku Banjar, Kalimantan Selatan. Rasanya sangat manis, lemak, dan lembut. Bingka merupakan salah satu kuih yang dipakai dalam tradisi Banjar untuk menyajikan 41 jenis kuih untuk acara-acara istimewa seperti perkahwinan.

Bingka dibuat dari bahan-bahan sebagai berikut: tepung terigu, telur, santan, gula pasir, dan garam. Sebagai kelaziman, bingka dipanggang dengan cetakan berbentuk bunga. Ada bermacam-macam perisa bingka seperti bingka tapai, bingka kentang, bingka labu, bingka pandan, dan lain sebagainya. Selain itu, ada jenis bingka lain yang menjadi favorit orang Banjar dalam bulan puasa, yakni "bingka barandam" yang sebenarnya agak berbeda cara pembuatannya.

 RESEPI KUIH BINGKA PANDAN
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

PROSES MASAK
1. Kisar roti, susu pekat, susu cair dan air suam. Masukkan telur dan esen vanilla. Blender lagi.

2. Tuang ke dalam loyang berisi  gula hangus tadi. Kukus selama selama 20-30 minit.

3. Sejukkan sebelum diterbalikkan, dipotong dan dihidangkan.



No comments:

Post a Comment