Thursday, November 16, 2017

RESEPI CUCUR UDANG

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.

Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

CUCUR  UDANG
Jemput-jemput udang atau juga dikenali sebagai cucur udang, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak masak. Jemput-jemput udang mendapat nama kerana bahan perisa tambahan yang dicampurkan bersama tepung gandum tersebut iaitu udang kering atau segar. Ia turut dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiznya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

Cucur udang sering dimakan dengan kuah lada, kuah kacang atau dimasak bersama rojak, mi goreng mamak atau pasembur.


BAHAN BAHAN
udang -  mengikut bilangan berapa biji cucur yg dihasilkan
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu teh yis (mauripan)
1 biji bawang besar potong dadu
daun daun bawang
taugeh
sedikit kunyit
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng

PROSES MASAK
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik dalam 30 minit.

Panaskan minyak dalam kuali. Dan paling elok minyak banyak supaya gorengan cantik

Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.

Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang. Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.

Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.

Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan. Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.

No comments:

Post a Comment