Masak lemak
ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak lemak
ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan
ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
1 ikat pisang
muda
5 biji cili
api
3 cm kunyit
hidup
Santan pekat
dari sebiji kelapa ( boleh tambah jika kurang kuah)
Segenggam
ikan bilis
PROSES MASAK
Bahan yang
ditumbuk lumat cili api, kunyit hidup dan masukkan juga garam supaya mudah nak
menumbuk nanti.
Pisang muda
yang sudah siap dikupas. Cara nak mengupas pisang ini ialah dengan menyiat
kulitnya sahaja. Pisau perlu disapukan dengan minyak kalau tidak nanti getah
pisang muda akan melekat pada pisau.
Mula sekali
masukkan santan pekat , bahan ditumbuk lumat , ikan bilis dan biarkan sampai
kuah mendidih sekejap dan terus dimasukkan pisang muda.Kacau kuah dan buah
pisang supaya menjadi mesra. Kemudian biar kuah mendidih dan buah pisang
menjadi empuk dan masak.
No comments:
Post a Comment