Rebus merupakan satu teknik menggunakan air pada
tahap suhu yang tinggi dengan merendam atau meletakkan sesuatu ke dalam air
terbabit. Rebus merupakan kata nama. Merebus merupakan tingkahlaku atau
perbuatan yang melakukannya.
Merebus adalah
pengewapan pesat satu cecair, yang lazimnya berlaku apabila cecair tersebut
dipanaskan pada suhu tekanan wapnya adalah melebihi tekanan persekitaran,
seperti tekanan udara. Oleh itu, cecair boleh juga mendidih bila tekanan dari
suasana sekeliling adalah dengan dikurangkan secukupnya, seperti menggunanya
satu pam vakum atau di altitud tinggi. Pendidihan berlaku dalam tiga peringkat
tipikal, iaitu nukleat, peralihan dan pendidihan saput. Peringkat ini biasanya
berlaku dari suhu rendah ke suhu tinggi berturutan.
BAHAN BAHAN
500gm ikan tenggiri
, siang, cuci bersih dan
1 biji bawang
besar- hiris halus
4 ulas bawang
putih- dititik
1inci inci halia, dititik
2 biji cili hijau - Dititik
1/2 camca teh
serbuk kunyit
1 kiub ikan bilis
Maggi
2 keping asam
gelugor
Garam dan sedikit
gula
Air secukupnya
1 biji buah tomato –
potong 2
BAHAN
DIHIRIS
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
PROSES
PENYEDIAAN
Masukkan semua bahan bahan diatas kecuali ikan,
garam dan gula. Tuang air secukupnya. Masak hingga
mendidih
Tambah ikan, asam gelugor, garam dan secubit gula.
Kalau suka boleh masukkan serai yang dititik atau bunga kantan. Masak hingga
ikan masak, gunakan api sederhana. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment