AYAM GORENG
Ayam goreng ialah daging ayam yang
dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng
tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam.
Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau
sebaliknya.
Ayam goreng paling banyak dimasak
menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan yang paling
cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk
yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang
diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya
lembap dan lembut di dalam sadur rangup.
RESEPI AYAM CINCANG GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN
2-3 keping bahagian peha yam -
dicincang
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
sedikit garam
1 sudu kecil serbuk cukup rasa
1 sudu besar ketumbar kisar
minyak
PROSES MASAK
Dalam lesung batu, tumbuk halia,
kunyit hidup dan bawang putih. Anggaran sebesar ibu jari. Tumbuk lumat.
Lumur bahan-bahan kisar bersama
ketumbar kisar, garam dan serbuk cukup rasa secara merata pada ayam yang
dicincang. Perap selama 15-30 minit.
Panaskan minyak dan goreng ayam
hingga garing.
No comments:
Post a Comment