BERLADA / SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI PARU GORENG BERLADA
BAHAN BAHAN
500 gm paru
sedikit belacan
garam
gula
air asam jawa
perasa - jika suka
1 biji bawang holland - hiris bulat
BAHAN DIKISAR
1 senduk cili kering - dikisar kasar
1-2 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
PROSES MASAK
Perap seketika paru dengan jus limau
kasturi. Cuci bersih, dan rebus agak empuk.
Hiris nipis paru tadi dan goreng agak
garing. Toskan minyaknya. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan
tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, kacau
sebati.
Bila pecah minyak masukkan garam,
gula dan perasa secukup rasa. Kacau lagi.
Masukkan paru yang sudah digoreng
tadi dan gaul dengan sambal lada secara merata.
Masak hingga mesra dan masukkan
bawang holland hiris. Kacau rata, biar seketika dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment