Sunday, November 26, 2017

RESEPI AYAM MASAK MERAH

Ayam masak merah adalah hidangan tradisional Malaysia. Ini secara harfiah bermaksud ayam merah yang dimasak dalam bahasa Inggeris. Ia adalah casserole keping ayam dalam tomato. Potongan ayam pertama digoreng ke coklat keemasan lalu perlahan-lahan digali dalam sos tomato pedas. Kacang kadang-kadang ditambah ke dalam hidangan, dan ia dihiasi dengan daun limau kaffir cincang serta ketumbar. Ia sering dipasangkan dengan nasi tomato - beras dimasak dengan sos tomato atau pasta, susu, rempah kering, dan bawang putih, bawang dan halia.
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam - potong kecil dan dibuang kulit
5 batang serai kisar - ambil bahagian yang putih sahaja
1 cawan santan pekat
sos tomato secukupnya
serbuk kunyit
garam
sedikit asam jawa
gula apong

BAHAN KISAR
20 tangkai cili kering
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas

PROSES MASAK
Lumurkan ayam yang dipotong dengan sedikit serbuk kunyit dan garam secara merata. Panaskan minyak dan goreng hingga 3/4 masak. Ketepikan

Dengan minyak lebihan goreng ayam tadi (kalau banyak sila kurangkan terlebih dahulu) tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.Masukkan santan dan kacau lagi

Tambahkan garam, gula dan asam jawa secukup rasa dan kacau sebati.Masukkan sos tomato dan kacau lagi.

Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan dengan bahan-bahan tumis hingga sebati.

Kacau sekali sekali dengan api sederhana hingga ayam dan bahan-bahan tumis tadi benar-benar mesra, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment