Kari ialah nama untuk berbagai-bagai
hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia,
Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia
Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah
satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia".
Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India
pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika
Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.
Label
- BISKUT
- IKLAN
- KUIH MUIH
- MAKANAN ARAB
- MAKANAN BARAT
- MAKANAN KANAK KANAK
- MASAKAN MELAYU
- MASAKAN SABAHAN
- MASAKAN SARAWAK
- MINUMAN
- MNUMAN
- PENCUCI MULUT
- RESEP MAKANAN INDONESIA
- RESEPI AYAM
- RESEPI BRUNEI / KADAYAN
- RESEPI DAGING
- RESEPI DURIAN
- RESEPI IKAN
- RESEPI JERUK
- RESEPI KEK
- RESEPI KERABU
- RESEPI KEREPEK
- RESEPI KETAM
- RESEPI MAKANAN EKSOTIK
- RESEPI MAKANAN JEPUN
- RESEPI MI
- RESEPI NASI
- RESEPI SAMBAL
- RESEPI SAYURAN
- RESEPI SOTONG
- RESEPI SUP
- RESEPI TELUR
- RESEPI UDANG
- ROTI
- SARAPAN PAGI
- SIPUT / BERCENGKERANG
- UMUM
No comments:
Post a Comment