Sunday, November 26, 2017

RESEPI BENDI GORENG BELACAN

BELACAN

Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal belacan pada amnya merupakan cili yang ditumbuk bersama belacan, garam dan sedikit gula.

Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas, cili padi atau juga dikenali sebagai cili api, akan digunakan bagi menggantikan lada besar. Juga boleh ditambah dengan limau kasturi sebagai penyedap rasa

RESEPI BENDI GORENG BELACAN


BAHAN BAHAN
300 gram kacang bendi

BAHAN DITUMBUK / KISAR
Segengam ikan bilis atau udang kering -basuh
3 biji bawang merah-kupas kulit
3 ulas bawang putih -kupas kulit
2 biji cili merah - kalau suka pedas masuk lagi banyak cili
2 cm belacan
garam secukup rasa

PROSES MASAK
Kacang bendi dipotong nipis- nipis menyerong .


Tumis bahan tumbuk , kacau sampai naik bau lepas tu masukkan kacang bendi kacau lagi jika kurang masin tambahlah lagi garam , bila kacang dah layu tu tanda dah masak dan boleh ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment