Sunday, November 26, 2017

RESEPI SOTONG MASAK KICAP

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
BAHAN BAHAN
500g sotong bulat 1 biji bawang besar - dimayang bulat
3 biji cili merah/hijau - dihiris kasar
2 keping asam gelugor
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit garam

BAHAN DITUMBUK / KISAR
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana

PROSES MASAK
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.

Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul rata hingga bawang besar layu dan sotong masak.


No comments:

Post a Comment