Monday, November 27, 2017

RESEPI CUCUR LEMAK MANIS LABU KUNING

CEKODOK/ CUCUR

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.[1] Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu

RESEPI CUCUR LEMAK MANIS LABU KUNING


BAHAN BAHAN
1 mangkuk potongan labu kuning
10 sudu sup membumbung tepung gandum
secubit garam
2 sudu kecil yis kering
1/2 cawan gula - kalau suka manis boleh ditambah sukatannya
air suam - jika adunan agak keras
minyak untuk menggoreng

PROSES MASAK
Kukus labu kuning dalam microwave selama 5 minit dengan kepanasan sederhana.

Lenyek halus labu dan tambahkan tepung, garam,gula dan yis. Gaul sebati.

Sekiranya adunan agak keras dan sukar disudu semasa hendak menggoreng tambahkan air suam sedikit demi sedikit hingga mendapat kelembutan adunan yang dikehendaki.

Rehatkan adunan dalam 15-30 minit dan gorenglah sesudu demi sesudu hingga habis.


Pastikan api jangan terlalu kuat sebab cucur ini mudah hangus.

No comments:

Post a Comment