BAHAN BAHAN
500 kg mee kuning
300 gram udang saiz besar
4 sb lada kering kisar
1 sb udang kering - rendam, tos dan
kisar
1/2 inci halia kisar
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb petis
2 biji keledek kuning/kentang - rebus
dan lenyek lumat
gula
garam
taugeh - celur, toskan
sawi - celur, toskan
2 keping tauhu - goreng, dadu kecil
3 biji telur - rebus, potong 2
bawang goreng
daun bawang - hiris
3 batang cili merah - hiris
3 biji limau kasturi - potong 2
BAHAN DIKISAR
4 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
PROSES MASAK
Rebus udang hingga masak... tapis
keluar udang dan asingkan. Air rebusan jgn buang.
Tumis lada boh hingga garing. Kisar
bahan tumis dan tumis hingga betul
garing dan naik bau
Masukkan air rebusan udang.. biar
kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
Masukkan garam dan gula. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek
utk memekatkan kuah
Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan
udang yg telah direbus tadi.tuang kuah dan taburlah dgn daun bawang, bawang
goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus
limau kasturi kalau suka.
Pastikan api jangan terlalu kuat
sebab cucur ini mudah hangus.
No comments:
Post a Comment