Monday, November 27, 2017

RESEPI MEE UDANG



BAHAN BAHAN
500 kg mee kuning
300 gram udang saiz besar
4 sb lada kering kisar
1 sb udang kering - rendam, tos dan kisar
1/2 inci halia kisar
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb petis
2 biji keledek kuning/kentang - rebus dan lenyek lumat
gula
garam
taugeh - celur, toskan
sawi - celur, toskan
2 keping tauhu - goreng, dadu kecil
3 biji telur - rebus, potong 2
bawang goreng
daun bawang - hiris
3 batang cili merah - hiris
3 biji limau kasturi - potong 2

BAHAN DIKISAR
4 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar

PROSES MASAK
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang dan asingkan. Air rebusan jgn buang.

Tumis lada boh hingga garing. Kisar bahan  tumis dan tumis hingga betul garing dan naik bau

Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah

Masukkan garam dan  gula. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah

Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah dan taburlah dgn daun bawang, bawang goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus limau kasturi kalau suka.


Pastikan api jangan terlalu kuat sebab cucur ini mudah hangus.

No comments:

Post a Comment