LADA HITAM
Lada hitam (nama saintifik: Piper
nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi.
Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5
milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan,
seperti semua drupes, mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada
hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih
tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah
matang kering) dan lada putih (benih masak kering).
RESEPI DAGING MASAK LADA HITAM
BAHAN BAHAN
600 gm daging - hiris nipis
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
(halus/kasar ikut suka)
2 biji tomato - potong baji
1 biji bawang holland - potong baji
2 biji capsicum saiz kecil - potong
dadu
2 sudu besar kicap cair
2-3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh
dengan sedikit air
3 + 1 cawan air
minyak masak
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumis
lada hitam yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan daging, kacau rata. Tambahkan air,
kacau dan tutup kuali. Perlahankan api. Masak hingga daging empuk.
Bila daging mulai empuk dan kering
tambahkan 1 cawan air dan kacau. Masukkan kicap cair, kicap manis dan sos
tiram. Gaul mesra. Sebaik-baiknya gunakan air panas.
Bila kuah sudah mendidih masukkan
capsicum, bawang holland dan tomato. Kacau lagi.
Bila bahan-bahan tadi hampir layu
masukkan pula bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat dan likat,
bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment