Sunday, November 26, 2017

RESEPI TUMIS UDANG DENGAN KUNING TELUR AYAM ITIK


SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
180 gram udang saiz besar - siang, belah belakang dan cuci bersih, toskan
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil garam laut
1 sudu besar air
4 biji kuning telur itik masin
1 sudu kecil tepung
2 sudu besar minyak masak


PROSES MASAK

Masukkan udang dalam mangkuk dan tambahkan stok ayam.

Hancurkan 2 biji kuning telur itik masin dengan garfu. Masukkan dalam mangkuk udang tadi dan tambahkan dengan tepung. Gaul sebati.

Panaskan minyak dan goreng udang selama 2 minit. Angkat.

Masukkan lebihan telur kuning itik masin dan hancurkan dengan sudip. Masukkan air. Masak hingga minyak berbuih-buih.


Masukkan udang dan kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment