Asam Pedas ialah sejenis masakan
Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua
orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan
Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu
mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka
dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada
citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat
berbeza dari sudut rasa dan tekstur.
Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti
ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang, ikan tenggiri, ikan
merah dan ikan terubuk), cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan,
halia, lengkuas, kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi masakan), serai,
daun kesum, bunga kantan, asam jawa, asam gelugur atau daun limau purut.
Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan.
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerisi bali berat kg
cili kering kisar secukupnya
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
garam, gula dan perasa
1 mangkuk kecil potongan nenas
BAHAN KISAR
bawang merah kisar
bawang putih kisar
sedikit halia kisar
sedikit kunyit hidup kisar
sedikit belacan kisar
PROSES MASAK
Panaskan Sedikit minyak dan tumis
bahan-bahan kisar hingga masak.
Masukkan garam, gula dan perasa
secukupnya. Kacau sebati.
Masukkan potongan ikan dan gaul
dengan bahan-bahan tumis tadi. Tambahkan air separa ikan dan biarkan kuah
mendidih barulah masukkan air asam jawa secukupnya.
Biar kuih mendidih sekali lagi baru
masukkan potongan nenas. Tunggu hingga kuah mendidih sekejap barulah dimatikan
api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment