Gulai ialah masakan bersantan yang
mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api,
kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar
Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi
masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh
di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut
menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh
daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing
yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
500gm potong isi ikan Kerisi bali
2 sb serbuk kari ikan
garam secukup rasa
air
santan pekat secukupnya
1 mangkuk kecil potongan nenas
BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit halia
PROSES MASAK
Campurkan bahan-bahan kisar dan serbuk
kari untuk dijadikan pes
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan
tadi hingga pecah minyak. Masukkan potongan ikan dan gaul sebati.
Masukkan air dan biar kuah mendidih. Masukkan
santan pekat dan kacau sebati. Perlahankan api sambil dikacau kuahnya sekali
sekala.
Bila kuah mulai mendidih, masukkan
potongan nenas pula, bila kuah sudah menggelegak masukkan garam dan secubit
gula jika suka.
No comments:
Post a Comment