Keju (dari perkataan bahasa Portugis:
queijo) adalah makanan mengandungi protein dan lemak daripada susu, biasanya
susu lembu, kerbau, kambing, atau biri-biri. Ia dihasilkan oleh penggumpalan
bagi protein kasein susu. Lazimnya, susu dijadikan asid dan tambahan renetyang
menyebabkan penggumpalan. Pepejal-pepejal itu kemudiannya dipisahkan dan
dimasukkan bentuk akhir. Sesetengah keju juga mengandungi kulat, sama ada pada
kulit luar atau secara keseluruhannya.
BAHAN BAHAN
7 biji pisang kepuk - kupas dan belah
2 memanjang
6 sb tepung gandum
3 sb tepung beras
1 biji telur
1 sb mentega
sedikit pewarna kuning
air untuk bancuhan secukupnya
Selain itu kita juga perlukan keju
yang diparut, 2 sb susu pekat manis dan 2 sb mentega
PROSES MASAK
Bancuh tepung gandum, tepung beras,
telur, garam dan mentega bersama air hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
Tambahkan sedikit pewarna kuning dan
kacau sebati. Rehatkan bancuhan tepung ini sekejap.
Panaskan minyak dan celupkan pisang
dalam tepung tadi dan goreng secara terendam hingga garing. Angkat dan toskan
minyaknya. Buat langkah 3 ini hingga habis.
Dalam kuali yang lain pula panaskan
mentega hingga cair, masukkan susu pekat. Kacau sebati.
Masukkan sedikit keju parut dan kacau
lagi. Kemudian gaulkan dengan pisang tadi.
Angkat pisang dan letakkan di bekas
yang sesuai dan taburkan lebihan keju parut tadi. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment