Monday, November 27, 2017

RESEPI SUP BEBOLA IKAN

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.


BAHAN BAHAN
Bebola ikan secukupnya
Karot, dipotong ikut suka
Tomato-dibelah empat
kiub ikan bilis knorr
garam
lada sulah
air secukupnya
bawang goreng
daun sup/daun ketumbar

BAHAN DIHIRIS
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan air, serbuk lada sulah, kiub ikan bilis dan karot .

Apabila lobak merah  sudah lembut, masukkan fishball dan tomato, biarkan sampai menggelegak. Perasakan dengan garam, tutup api.


Taburkan dengan bawang goreng, daun sup/daun ketumbar. siap

No comments:

Post a Comment