Sup adalah makanan
cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk),
yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan
stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan
bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak,
membentuk air rebusan atau kaldu.
BAHAN BAHAN
Bebola ikan
secukupnya
Karot, dipotong
ikut suka
Tomato-dibelah
empat
kiub ikan bilis
knorr
garam
lada sulah
air secukupnya
bawang goreng
daun sup/daun
ketumbar
BAHAN
DIHIRIS
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
PROSES
PENYEDIAAN
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga
wangi. Masukkan air, serbuk lada sulah, kiub ikan bilis dan
karot .
Apabila lobak merah sudah lembut, masukkan fishball dan tomato,
biarkan sampai menggelegak. Perasakan dengan garam, tutup api.
Taburkan dengan bawang goreng, daun sup/daun
ketumbar. siap
No comments:
Post a Comment