Monday, November 27, 2017

RESEPI UDANG SAMBAL PETAI

Pokok petai atau dalam bahasa saintifiknya disebut Parkia speciosa ( juga disebut kacang pahit, Thai: sataw (สะตอ), kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang busuk). Tumbuhan ini hadir dalam genus Parkia dalam keluarga Fabaceae. Mempunyai salut berbentuk papan yang panjang, dengan isi kacangnya yang berwarna hijau terang serta saiz dan bentuk seperti kacang almond namun mempunyai bau yang busuk dan kurang menyenangkan. Namun rasanya agak pahit jika dimakan mentah, tapi sedap dimakan secara mentah, dibakar atau bersama sambal. Bau busuk yang agak kuat yang keluar dari petai adalah bau gas metana semulajadi yang tersimpan dalam isi kekacangnya
BAHAN BAHAN
10- 15  ekor udang
3 tangkai petai - ambil biji petai shj
6 pcs Cili kering - di kisar
1inc belacan
sedikit jus asam jawa
garam
gula
Minyak Masak

BAHAN DIHIRIS
1 ulas Bawang  besar
3 ulas bawang putih
1 inci  halia

PROSES MASAK
Panaskan minyak. tumis bawang merah, Bawang putih,halia dan cili kisar sehingga masak

Masukan jus asam jawa dan udang serta petai.


Masukan belacan dan di susuli garam dan gula secukup rasa.Siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment