Pokok petai atau
dalam bahasa saintifiknya disebut Parkia speciosa ( juga disebut kacang pahit,
Thai: sataw (สะตอ),
kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang
busuk). Tumbuhan ini hadir dalam genus Parkia dalam keluarga Fabaceae.
Mempunyai salut berbentuk papan yang panjang, dengan isi kacangnya yang
berwarna hijau terang serta saiz dan bentuk seperti kacang almond namun
mempunyai bau yang busuk dan kurang menyenangkan. Namun rasanya agak pahit jika
dimakan mentah, tapi sedap dimakan secara mentah, dibakar atau bersama sambal.
Bau busuk yang agak kuat yang keluar dari petai adalah bau gas metana
semulajadi yang tersimpan dalam isi kekacangnya
BAHAN BAHAN
10- 15 ekor udang
3 tangkai petai -
ambil biji petai shj
6 pcs Cili kering -
di kisar
1inc belacan
sedikit jus asam
jawa
garam
gula
Minyak Masak
BAHAN DIHIRIS
1 ulas Bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
PROSES MASAK
Panaskan minyak. tumis bawang merah, Bawang putih,halia
dan cili kisar sehingga masak
Masukan jus asam jawa dan udang serta petai.
Masukan belacan dan
di susuli garam dan gula secukup rasa.Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment