Mihun (atau mi siam
di Selatan Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China,
bentuknya seperti mi namun lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice
vermicelli atau rice noodles atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah
"bihun", yang berasal dari bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu
beras dan "hun" iaitu tepung. Bahan mihun sendiri dibuat daripada
tepung beras. Makanan tersebut sangat terkenal dari negara China dan Asia
Selatan, seperti India.
BAHAN BAHAN
200 gm Mihun
100 gm isi ayam -
di potong kecil
6 ekor udang segar
1 ekor sotong - di
hiris
1 peket fish cake -
di potong potong
1 bj Lobak merah -
di potong panjang
5 tangkai sawi
kobis - di potong
potong
1 kiub ayam
3 btg daun sup - di
hiris
sedikit bwg goreng
Garam dan gula secukup
rasa
Minyak masak
BAHAN DIKISAR/ DITUMBUK
4 biji Bwg merah
2 ulas bwg putih
3 cm halia
5 bj cili api
50gm Lada hitam
PROSES MASAK
Panaskan minyak
dalam kuali. Tumis bahan Kisar sehingga kekuningan dan naik
bau.
Masukan lada hitam
, ayam dan di sertakan sotong dan udang sehingga masak
Masukan sayur Lobak
merah , sawi , kobis dan di sertakan fish cake
Letakkan kiub ayam
, garam n gula secukup rasa. kacau rata Masukan mihun yg siap di tos td dan
kacau rata
Akhir sekali
taburkan daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment