Sunday, November 26, 2017

RESEPI ASAM REBUS NENAS IKAN KEMBUNG

IKAN KEMBUNG

Ikan Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan kembung banjar.

RESEPI ASAM REBUS NENAS IKAN KEMBUNG
 
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
500 gm ikan kembong saiz kecil
1 mangkuk kecil potongan nenas
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan perasa jika suka

BAHAN DIHIRIS
5 biji cili merah
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit hidup
sedikit halia

PROSES MASAK

Dalam periuk masukkan semua bahan-bahan kisar bersama ikan.

Masukkan garam, gula, serbuk perasa, air asam jawa dan air secukupnya.

Jerang atas api hingga kuah mendidih. Masukkan potongan nenas. Biar kuah mendidih sekali lagi dan angkat.


No comments:

Post a Comment