IKAN KEMBUNG
Ikan Kembung adalah nama sekelompok
ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun
bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna,
madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau
tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan
kembung banjar.
RESEPI ASAM REBUS NENAS IKAN KEMBUNG
BAHAN BAHAN
500 gm ikan kembong saiz kecil
1 mangkuk kecil potongan nenas
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan perasa jika suka
BAHAN DIHIRIS
5 biji cili merah
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
PROSES MASAK
Dalam periuk masukkan semua
bahan-bahan kisar bersama ikan.
Masukkan garam, gula, serbuk perasa,
air asam jawa dan air secukupnya.
Jerang atas api hingga kuah mendidih.
Masukkan potongan nenas. Biar kuah mendidih sekali lagi dan angkat.
No comments:
Post a Comment