Sunday, November 26, 2017

RESEPI TUMIS UDANG KENTANG BERKICAP

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan umpan hidup untuk memancing cakalang.

BAHAN BAHAN
500 gram udang - dikupas kulit dan tinggalkan bahagian ekornya, kulit dan kepala udang direbus dan diambil air rebusannya
3 biji kentang - potong ikut suka, digoreng agak garing
11 batang cili api
kicap masin secukupnya
secubit gula
sedikit air asam jawa

BAHAN DIHIRIS
3 batang cili merah
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris dan cili api hingga layu.

Masukkan udang, kacau rata hingga warna udang bertukar merah.Tambahkan kicap masin, air asam jawa, air rebusan udang dan secubit gula. Kacau sebati.

Bila kuah mulai mendidih, masukkan kentang dan kacau lagi. Biarkan seketika di atas api hingga masakan mesra bolehlah dihidangkan.



No comments:

Post a Comment