Penumisan
adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar
(panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya
disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak
dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk.
Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan
mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah
banyak, seperti air, kaldu, atau santan umpan hidup untuk memancing cakalang.
BAHAN BAHAN
500 gram udang - dikupas kulit dan
tinggalkan bahagian ekornya, kulit dan kepala udang direbus dan diambil air
rebusannya
3 biji kentang - potong ikut suka,
digoreng agak garing
11 batang cili api
kicap masin secukupnya
secubit gula
sedikit air asam jawa
BAHAN DIHIRIS
3 batang cili merah
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan
hiris dan cili api hingga layu.
Masukkan udang, kacau rata hingga
warna udang bertukar merah.Tambahkan kicap masin, air asam jawa, air rebusan udang
dan secubit gula. Kacau sebati.
Bila kuah mulai mendidih, masukkan
kentang dan kacau lagi. Biarkan seketika di atas api hingga masakan mesra
bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment