Sunday, November 26, 2017

RESEPI TELUR MATA MASAK KICAP

KICAP

Goreng ialah satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul dan sedap. Menggoreng dengan minyak yang sedikit dikatakan digoreng secara tohor.

RESEPI TELUR MATA MASAK KICAP
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
6 biji telur ayam - digoreng mata
10 biji cili api - biar sebiji-sebiji
1 biji tomato - dibelah 4
3 batang lada merah - dipotong 4
air asam jawa secukupnya
gula secukup rasa
kicap masin secukupnya

BAHAN DIHIRIS
1/2 batang lobak merah
 1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih - dihiris

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar, bawang kecil dan cili merah hingga layu

Masukkan kicap, air asam jawa dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur diikuti cili api dan carrot. Kacau lagi.


Masukkan tomato, kacau sebati. Biarkan seketika di atas api, bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan panas.

No comments:

Post a Comment