Monday, November 27, 2017

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.

Ayam goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.

BAHAN BAHAN
500 gram  ayam
Garam
Serbuk kunyit
Serbuk pati ayam
Kacang panjang - potong  panjang sesaui
Bawang besar - potong kasar

PROSES PENYEDIAAN
Gaul ayam bersama garam, serbuk kunyit dan perencah serbuk pati ayam . Perap sebentar.

Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam hingga masak.

Masukkan kacang panjang dan bawang besar. Goreng sehingga kacang dan bawang layu.

Angkat dan sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment