Monday, November 27, 2017

RESEPI KARI AYAM KAK WOK

Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

 
BAHAN BAHAN
500gram ayam – potong ikut suka
4 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah beriani
200 ml Santan kelapa
Air secukupnya
2 keping kiub ayam ADABI/MAGGI
Sedikit  asam jawa

BAHAN TUMIS DITUMBUK/DIHIRIS
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
daun kari secukup
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis bahan tumis hingga naik bau.

Masukkan semua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes. Tumis hingga pecah minyak dan kental sedikit.
Masukkankan ayam dan Masukkan santan. Gaul rata.

Masukkan air asam jawa, air secukupnya untuk jadi kuah. Masak hingga mendidih.

Masukkan kiub ayam dan garam. Teruskan memasak sehingga pecah minyak.


Siap untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment