Monday, November 27, 2017

RESEPI AYAM MASAK BALI

Rempah ialah bahan perisa makanan yang terdiri daripada kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dan lain-lain. Ia kadangkala juga digunakan sebagai bahan pengawet yang dapat membunuh atau menyekat pertumbuhan bakteria.
Kebanyakan bahan ini juga digunakan untuk tujuan lain seperti perubatan, ritual agama, kosmetik, pewangi atau dimakan sebagai sayuran.



BAHAN BAHAN
500gm ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan cili kering kisar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam

BAHAN DIKISAR
1 sudu makan jintan manis
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
3 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih

BAHAN DIHIRIS
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 batang serai

PROSES PENYEDIAAN MASAKAN
Bersihkan ayam dan toskan airnya.Gaul semua bahan dengan ayam.

Perap ayam selama 1 jam atau lebih..lagi lama perap lagi sedap. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng ayam terendam dengan api sederhana besar


Angkat ayam bersama dengan rempah-rempahnya sekali dan toskan. Hidangkan ayam panas-panas.

No comments:

Post a Comment